Vrijdag 6 februari 2015 is het Warme Truiendag, dan spoort Het Klimaatverbond en Greenchoice heel Nederland aan om de verwarming een paar graden lager te zetten en een warme trui aan te trekken om zo de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Volgend jaar zal Ikreddewereld.nl niet meer dagelijks actief zijn. Dus daarom heb ik vandaag mijn eigen Warme Truiendag ingesteld. Het is DE dag ervoor, zoals ik al eerder heb aangegeven waren de afgelopen weken behoorlijk hectisch op werk. En dan is het best pittig om, als je dan ’s avonds laat thuis komt, ook nog een heldendaadje te doen. Hoe klein ook, het leek me deze week de grootste moeite te kosten.

Warme truiendag - bespaar energieTijd dus om me op te laden, want ik wil er maandag weer fit staan in mijn heldenpakje! Daarom ga ik vandaag voor een opsluitdag, maar met de verwarming op 15 graden in plaats van de 19,5. Daarmee bespaar ik volgens de tool van Warme Truiendag maar liefst 28% CO2-uitstoot.

Deze actie zet me sowieso aan het denken. Ik ben een gigantische koukleum, dus ik hou van een goed verwarmd nest. Maar als je het hele jaar door de verwarming 1 graad lager zet, bespaart je dat 7 procent energie. Dat scheelt nogal wat qua uitstoot van broeikasgassen als we dat met zijn allen doen. Oh ja, en je bespaart er ook nog eens meer dan 50 euro per jaar mee. Dat is altijd fijn.

Ik ga dus vaker mijn verwarming een graadje lager zetten en me gewoon warmer kleden.

Vandaag test ik dit wat extremer. En ik moet zeggen, het is prima toeven zo in mijn thermoshirt, vingerloze handschoenen, muts, dikke trui, twee paar sokken onder de deken. Mijn energie neemt met het uur chillen toe.


ipp