Ik geef het toe, de titel van deze blog is wat overdreven. Maar met de heldendaad die ik vandaag heb ik uitgevoerd zou ik het in theorie kunnen!

Want, ik heb me opgegeven voor de Iedereeen EHBO cursus en succesvol de eerste van zeven online lessen afgerond.

Screenshot 2014-01-21 15.40.21

De slogan van deze organisatie is: Leer nu EHBO, want jij bent er als eerste bij! En dat is ZO waar

Stel: er breekt brand uit in het huis van de buren van Ryan Gosling, die over is geslagen naar zijn eigen huis. Ryan heeft zijn bejaarde buren en zichzelf in veiligheid gesteld, maar rent toch naar binnen om zijn notebook met daarin het liefdesverhaal over zijn jarenlange verborgen crush op een ene Rachel te redden. Op zijn weg naar buiten valt er een balk op zijn hoofd en hij ligt buiten bewustzijn in de gang.

Op dat moment loop ik toevallig langs zijn huis en hoor van de bejaarde buren die volledig in paniek zijn, over de situatie. Ik weet nu dat ik het volgende moet doen:

Ik leg een hand kalmerend op de schouder van het hyperventilerende buurvrouwtje en zeg: “Ik kan alleen helpen als u rustig bent. Bel zo snel mogelijk 112 en leg zo accuraat mogelijk de situatie uit. Ik ga Ryan helpen.”

Uitleg bij 112 bellen: er is sprake van een levensbedreigende situatie en hoogstwaarschijnlijk heeft Ryan snel en verantwoord vervoer nodig. En een brandweer is in het geval van brand ook wel handig. Ik ga zelf niet bellen, want ik moet het slachtoffer (Ryan) eerste hulp bieden. De volgorde van prioriteit hierbij is:

  1. Houd Ryan in leven
  2. Zorgen dat de toestand van Ryan niet verslechtert
  3. Zorg dat het herstel van Ryan mogelijk is

Voordat ik het huis inren roep ik naar de buren: “I know what i’m doing!”.

Normaal dient de voorkeur ter plaatse de vitale lichaamsfuncties van het slachtoffer te checken en hulp te bieden om letsel door verplaatsing te voorkomen. Maar daar is geen tijd voor. Een brandend gebouw is zo acuut dat ik Ryan direct van de plek des onheils moet verplaatsen om veiligheid voor hem en mezelf te creëeren.

Met de noodvervoersgreep van Rautek sleep ik Ryan uit het huis en leg hem buiten de gevaarzone. Ik check zijn vitale lichaamsfuncties:

  • bewustzijn
  • ademhaling
  • ernstige bloedingen

Godzijdank ademt hij nog en hij is nog bij bewustzijn. Maar ik maak me zorgen om zijn hoofdwond. Ineens begint Ryan te spartelen en wil overeind zitten.

Ik kan hem niet hardhandig dwingen met kans op nog meer letsel, dus ik overtuig hem rustig van het gevaar van bewegen. “Ryan, this is for your own good. Listen to me, listen to me carefully…It’s going to be okay. I won’t leave you. There will be help soon.”

Ik mag geen uitspraken doen over de mate van letsel. En eerlijk gezegd weet ik dat ook nog niet na online les 1. Dus dat komt goed uit.

De ambulance komt op dat moment de hoek omgereden en Ryan krijgt professionele hulp. Inmiddels is hij in mijn hersenspinsel hersteld en shined hij weer als tevoren.

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=94X2S9WuuI4″ width=”600″ height=”350″]

De volgende keer zal ik mijn geleerde theorie op iemand anders toepassen!

Ps. Alies en Hanneke, ik draag deze heldendaad aan jullie op.