Moet je voorstellen dat je nichtje, buurmeisje of dochter van acht jaar uitgehuwelijkt wordt aan een oude bebaarde knar van vijftig jaar en gedwongen zijn vrouw moet spelen in ieder denkbaar emotioneel en fysiek aspect.

Dit overkomt het 39.000 meisjes per dag voor hun achttiende verjaardag. Ze krijgen kinderen terwijl ze zelf nog kind zijn en kampen vaak kindhuwelijk met huiselijk, financieel, psychologisch en seksueel geweld. ‘Zo lang kindhuwelijken blijven bestaan, zal dat in de weg staan van de gelijkheid tussen man en vrouw’, schrijft Heather Hamilton van Girls Not Brides. 

Nog een fenomeen dat de gelijkheid van mannen en vrouwen in de weg staat: vrouwelijke besnijdenis. Op dit moment worden wereldwijd dagelijks 6000 meisjes besneden. 

Het is een extreem pijnlijke procedure, die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Vrouwen lopen gevaarlijke infecties op of ondervinden problemen tijdens de zwangerschap en bevalling. Nog eens 30 miljoen meisjes lopen risico in de komende jaren slachtoffer te worden.
Opzij

Gister vond de eerste Girl Summit in Londen plaats, een internationale top tegen kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis. Doel daarvan: deze fenomenen in één generatie uitbannen. Experts geloven dat het kan.

Ann Warner, specialist bij het International Centre of Research on Women (ICRW), zei tijdens een eveneens deze week gehouden top in Washington dat het politieke bewustzijn en de politieke wil om de levens van vrouwen te veranderen, nooit zo hoog zijn geweest. 

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=kLKucrAZ7iw” width=”600″ height=”350″]

Een vrouw die gedwongen besneden is zegt in het filmpje: “We are in such a special time right now. This is a time where every voice can be heard. Every opinion can be considered. Use your freedom, to give others freedom and sign the pledge.”

Ik heb al getekend. Laat jij ook je stem horen?

De ‘pledge’ tekenen kan hier.

Ps. Lees op Who Cares over kleine heldinnen die met succes in opstand komen tegen hun huwelijk.