Misschien is het je al opgevallen toen je vandaag iets ging googlen. Met zijn Doodle brengt Google vandaag een eerbetoon aan de geboortedag van Nelson Mandela. Het is vandaag Nelson Mandela International Day.

Daad-198---mandela-doodleDeze Mandela Day is de eerste na het overlijden van Madiba. De viering bestaat sinds Mandela’s negentigste verjaardag in 2009 en de Verenigde Naties hebben de dag in 2010 officieel erkend.

Volgens de Nelson Mandela Foundation heeft ieder individu de mogelijkheid en verantwoordelijkheid de wereld ten goede te veranderen. En ze roepen iedereen op om zich vandaag 67 minuten in te zetten om van de wereld een mooiere plek te maken. Het getal 67 staat symbool voor de 67 jaar die Mandela zich heeft ingezet voor gelijkheid en vrede.

Het waren misschien niet de meest inspannende 67 minuten maar ik heb samen met Biker Mouse from Mars Lucienne een duurzame Fair Trade fles wijn van House of Mandela soldaat gemaakt.

De wijn draagt bij aan betere werk- en leefomstandigheden voor de wijnboeren in Zuid-Afrika, hun werknemers, hun familie en de hele gemeenschap. En een deel van de opbrengst komt ten goede aan de ontwikkelingsorganisaties House of Mandela Family Foundation en de Africa Rising Foundation.

Ik zag op HP De Tijd een blogger de hoop uitspreken dat vandaag een soort nieuwe Kerstdag gaat worden, een dag van zachte krachten.

(…) maar dan ontdaan van geloof, kadootjes en schranspartijen. Een moderne dag van de vrede, de liefde. Voor iedereen. ‘It always seems impossible, until it’s done,’ zei Mandela. En dat is verschrikkelijk waar.

Ik kan me wel vinden in deze gedachte. Dus: proost Mandela! En proost op deze dag van zachte krachten. Dat er nog vele mogen volgen.