Een mobiele telefoon opladen kost niet veel energie. Tenminste, volgens dit onderzoek niet. Als je een iPhone 5 een keer per dag volledig oplaadt, kost dit zo’n 3,5 kWh per jaar. Ik heb een Huawei, wellicht verbruikt die wat meer energie, maar heel veel meer kan het denk ik niet zijn.

Toch kosten al die mobiele apparaten – telefoons, e-readers, tablets, mp4-spelers – bij elkaar opgeteld wél weer veel energie. Genoeg om na te denken of dit milieuvriendelijker kan.

Na wat wikken en wegen heb ik een mobiele oplader op zonne-energie aangeschaft. Deze Yu Solar Charger kan ik eenvoudig met een haakje aan mijn rugzak of plantenbak hangen, zodat die zich overdag volslurpt met energie, waarna ik -m weer aan mijn mobiel of tablet kan hangen.

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=hR3IY26YsuU” width=”600″ height=”350″]

Ik weet dat de technologie om deze gadgets te maken nu nog milieuvriendelijk is. Dus de vraag is of de energie die ik ermee bespaar opweegt tegen de productiekosten van deze Solar Charger. Waarschijnlijk niet.

Toch heb ik hem aangeschaft. Uiteindelijk is wind- en zonne-energie zoveel duurzamer en milieuvriendelijker dan energie uit fossiele brandstoffen. Alleen de techniek om het op te wekken is nog niet zo ver dat de (milieuvervuilende) kosten soms tegen de baten op wegen. Maar ik benadruk: nog niet. De ontwikkelingen gaan zo snel. Maar als consumenten niet durven te investeren in deze manier van energie opwekken, dan komt deze ontwikkeling tot stilstand.

Met mijn aankoop geef ik een signaal dat ik geloof in een toekomst met auto’s op zonne-energie en zelfopladende mobiele telefoons waar geen kooltje aan te pas hoeft te komen.