Als je het hebt over superhelden van nu, dan moet de naam Boyan Slat vallen. De 19jarige uitvinder uit Delft heeft al meer dan een miljoen dollar opgehaald voor zijn project The Ocean Cleanup. Daarmee wil hij grote hoeveelheden plastic uit de werelzeeën vissen.

“Als je tegen mensen zegt dat ze minder plastic moeten gebruiken, dan moet je ze vervolgens niet het uitzichtloos idee geven dat wat al in de oceaan drijft, daar voor altijd blijft liggen. Dat is niet motiverend.” – Boyan Slat
Bron: Toekomstdenkers

Voor de testfase van zijn installatie heeft Slat 2 miljoen dollar nodig. Daar heeft hij al de helft van binnen.

Het systeem van The Ocean Cleanup
“Waarom door de oceaan gaan, als de oceaan ook door jou kan gaan”, is de filosofie van Slat. Eén van de belangrijkste punten van het systeem is dat het passief is en dus stil ligt in de oceaan. Het plastic dobbert mee met de stroming van de oceaan en wordt tegengehouden door drijvende barrières die in een V vorm liggen. Het zeeleven kan gewoon onder de barrières door. Het plastic drijft naar het middelpunt waar het uit het water gehaald kan worden. Met boten wordt het plastic vervolgens naar land gebracht om gerecycled te worden.

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=6IjaZ2g-21E” width=”600″ height=”350″]

Nu hebben sommige wetenschappers twijfels of het gaat lukken. Anderen zijn lyrisch over het idee. Ik heb niet genoeg kennis om te bepalen of deze specifieke installatie het klusje gaat klaren. Maar het feit dat een 19-jarige jongen zoveel mensen in beweging zet en laat geloven dat het mogelijk is een groot deel van de plastic troep uit de oceanen te krijgen, dat verdient iedere steun.

Want met het geld dat hij binnenhaalt komt er onderzoek hier naar in beweging. Ik hoop dat het met zijn bedachte installatie gaat lukken. Maar anders zal het met een ander systeem gaan lukken. Ik heb geïnvesteerd voor het opruimen van een kilo plastic. Dat kost iets van vijf euro.

Lijkt je dit ook een mooi project om in te investeren? Dat kan hier.