In eerste instantie dacht ik dat het een fatamorgana was… Op festival de Beschaving stond een meisje onder aanmoediging van publiek in een hok plassen. Aan de zijkant van dat hok hield een teller de hoeveelheid plas bij en daarna werd haar plas uitgekeerd in bier.

Dit was te mooi om waar te zijn. Wat is hier de catch, dacht ik. Ik sprak een Zeikwijf aan die bij de desbetreffende Plastap de rij in toom hield

Zeikwijf

Zeikwijf

en plastuiten uitdeelde. Wat bleek: er was geen catch.

De Plastap is zelfs nog mooier dan die op het eerste gezicht al lijkt, want het vangt de plas op in een tank om dit uiteindelijk om te zetten in kunstmest. Het vestigt hiermee de aandacht op de potentiële kracht van menselijk afval.

Urine zit namelijk vol fosfaat, een grondstof voor kunstmest. Normaal verdwijnt deze grondstof in het riool, terwijl in grote mijnen in Noord-Afrika, China en de Verenigde Staten fosfaat gedolven wordt. Volgens de laatste berekeningen zijn deze bronnen binnen 100 jaar uitgeput. Het recyclen van fosfaat zal in de toekomst noodzakelijk zijn; zonder kunstmest kan met de beschikbare landbouwgrond voor slechts 1,5 van de 7 miljard mensen voedsel worden verbouwd. Hoog tijd dus dat we heldhaftig gaan zeiken!

Toen ik bovenstaand verhaal van het Zeikwijf hoorde, ben ik gelijk in de rij gaan staan met een plastuit en flink gaan tanken om zoveel mogelijk bier en mest uit mijn plasbeurt te persen. Het duurde wel even, dus uit verveling begon ik op de plastuit te toeteren.

‘Die is gebruikt hoor,’ zei het Zeikwijf.
‘Waaaah!’ zei ik en liet van schrik de tuit vallen.
‘Grapje,’ zei het Zeikwijf.
‘Potjandikkie, dat is een goede grap,’ zei ik.

De wachttijd had ik schromelijk onderschat. Bij de tijd dat ik aan de beurt was, lag ik op de grond om de situatie onder de gordel nog in toom te kunnen houden. De druk was zo hoog, het voelde alsof ik een fust bij elkaar zou gaan plassen. Viel dat even tegen…

Een gemiddelde plasbeurt levert zo’n 600 milliliter op. Het record stond op die dag op 1,2 liter. Toen ik eenmaal met die plastuit aan het klungelen was, wist ik niet meer dan 400 milliliter te produceren. Na ja, toch twee-en-een-half biertje en hopelijk genoeg fosfaat voor twintig tomaatjes ofzo.

[youtube id=”http://youtu.be/sgRZK55ZR48″ width=”600″ height=”350″]