Ik ga eerst vertellen met WIE ik deze heldendaad uitvoerde. Wie dat niet interesseert, ga door naar alinea vijf. Maar ik waarschuw je wel: je mist een mooi verhaal.

Een paar weken geleden was ik beachvolleybal aan het kijken op De Dam in Amsterdam. Tijdens de terugreis kwamen twee skaterdudes tegenover mij zitten in de trein. Één van de twee probeerde een enorm skateboard onder het zitje te schuiven. Ik zei: ‘Zo, dat is een unit.’

Zodoende begon het gesprek over skaten in de bergen, dolfijnen trainen, je weet wel, the usual. Toen de skaters hoorden dat ik schrijf, zeiden ze: ‘We kunnen jouw hulp wel gebruiken!’ Het bleek dat ik met niemand minder dan de gebroeders Baltissen van Birthday Suit zat te babbelen, de Tilburgse mannen die de halve wereld over wisten te reizen met niets meer dan een camera en 1000 eigen gedesignde t-shirts. Met niets bedoel ik ook echt niets. In de zin dat ze hun reis naakt begonnen:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=e5X-rQTQUkU” width=”600″ height=”350″]

‘Deze ontmoeting is meant to be, want ik red de wereld!’, zei ik nadat ze bovenstaand filmpje lieten zien. Lang verhaal kort: ik ken weer twee maffe nieuwe superhelden en we gaan elkaar helpen.

Maurice en de zalmmootGister had ik met één van de twee broers, Maurice afgesproken om heldhaftige informatie uit te wisselen. Gelukkig draagt hij in Nederland wel gewoon kleren. Minder was dat Maurice zijn bord niet leeg at en toen lag zo’n zalmmoot daar te liggen. Maar echt een MOOT. Deze penibele situatie wisten we al snel naar een heldendaadje om te buigen.

Deze Tilburgse naaktloper weet namelijk alle hotspots voor zwervers. De zalmmoot verpakten we traditioneel in een krantje zoals ze dat bij fish and chips doen (alleen hadden wij geen chips) en gaven het pakketje aan een Spaanse zwerver.

‘Es pescado? Muy rico, muy rico!’, riep het kleine menneke uit. Dat is weer eens wat anders dan: heb je geen geld of sigaretten? Het visje was bij precies de juiste man op straat terecht gekomen.