Mijn moeder was jarig, 63 is deze godin genaamd Truus alweer geworden. Nu moet je je moeder op zo’n dag natuurlijk in de watten leggen. Wat we ook deden. Maar ik kon het niet laten om ook een heldhaftig cadeautje te geven. Ook omdat ik weet dat ik bij mijn moeder hiermee aan het juiste adres ben. Mijn superheldambities heb ik niet van een vreemde…

Dus ik heb mijn moeder een pakketje gegeven waarmee je zelf kaarsen kunt maken van overgebleven frituurolie of bakvet. Veel van deze vette zooi verdwijnt in het riool, wat slecht is voor het milieu. En zonde, want met gebruikt vet en olie kun je dus weer licht maken.

In het DIY-pakket zit kaarsenpoeder, lontjes, een afstandshouder, lepel, geurpoeder en uiteraard een gebruiksaanwijzing. Die zegt dat de frituurkaars zo’n dertig uur zal branden.

Je kunt trouwens ook zelf kaarsen maken van restjes andere kaarsen. Dat ga ik denk ik zelf maar eens proberen, want ik heb geen frituurpan en dus geen olie waar ik een kaars van kan gieten.