Het is iets wat we een paar keer per dag doen: onze billetjes afvegen met toiletpapier.

Vroeger toen er nog geen Page of Kotex bestond, gebruikten we bladeren en takjes, mossels of schelpen, schillen van kokosnoten of textiel.

Monniken in Engeland gebruikten versleten pijlen (auw!), de Romeinen een spons op een stok, de Vikingen wol, onze voorouders in de middeleeuwen gras en hooi, Eskimo’s sneeuw en mossen en op het Amerikaanse platteland maïskolven.

Pas vandaag besefte ik me hoe idioot het eigenlijk is dat we complete naaldenbossen kappen omdat wij onze kont moeten afvegen.

Pas in In 1857 kwam een zakenman uit New York op het idee om toiletpapier te gaan produceren, wat eerst nog “therapeutisch papier” heette. Losse velletjes, verpakt in een doosje van 1000 stuks en bij krantenjongens en hotelportiers kon je boekjes van 100 vel kopen.

De toiletpapier op een rol werd uitgevonden door The Scott Paper Company, in 1890.

Tegenwoordig worden er wereldwijd meer dan 80 miljoen rollen wc-papier per dag geproduceerd. Alleen al in de EU verbruiken we circa 22 miljard rollen toiletpapier per jaar.

Pas vandaag besefte ik me hoe idioot het eigenlijk is dat we complete naaldenbossen kappen omdat wij onze kont moeten afvegen. In een tijd waarin we buigbare tv-schermen hebben, ik met een app het gifgehalte van mijn appel kan checken en mijn moeder met een druk op de knop kan videochatten met haar broer in Canada, zou je toch denken dat er een milieuvriendelijk alternatief verzonnen kan worden voor toiletpapier op houtbasis. Ecologisch toiletpapier wordt namelijk ook van hout gemaakt.

De generaties na ons zullen ons houtpulp-toiletpapier zien als een van de ergste excessen van deze tijd. Toiletpapier produceren van vers gekapt hout is – wat de gevolgen voor het milieu en het klimaat betreft – veel erger dan rondrijden in een Hummer!

Allen Hershkowitz, wetenschapper bij The Natural Resources Defence Council

Op zich is er wel een milieuvriendelijk houtloos alternatief. Maar niet één voor de massa die geen extra geld wil of kan uitgeven.

bio-best toiletpapierZo bestaat er toiletpapier van een biomassa-afvalproduct uit de graanverwerkende industrie. Biobest heet het. Afval van stro en graan is de grondstof en ook het productieproces is megagroen. Er komen geen chemicaliën aan te pas, het gebruikte water wordt gerecycled en van het restafval wordt milieuvriendelijke mest gemaakt. Met zo’n graanpapiertje kun je dus redelijk CO2-neutraal je kont afvegen.

Maar dan de prijs: je betaalt in de ecosupermarkt bijna € 3,50 voor zes rollen wc-papier.

Een gemiddeld gezin doet ongeveer drie dagen met een wc-rol. Laten we zeggen dat ze in totaal 121 rollen in het jaar gebruiken. Dan ben je zo’n € 70 per jaar kwijt aan dat graan-papier. Bij de AH betaal je voor een pak van 16 rollen normaal 2-laags wc-papier € 4,49. Per jaar kost dat zo’n € 34. Dat scheelt meer dan de helft.

Op zich kan ik als individueel huishouden prima de extra kosten van graanpapier dragen. Maar ik snap prima dat gezinnen die op de kleintjes moeten letten, uiteindelijk toch voor de AH-basic optie gaan.

Dus mijn heldendaad van vandaag is niet alleen mijn billen afvegen met papier van graanafval. Maar ook bij deze een oproep naar de almachtige toiletpapierlobby om te gaan investeren in rollen van graanafval of welk afvalmateriaal dan ook waar je milieuvriendelijk toiletpapier van kunt maken. Zodat dit ook voor de massa beschikbaar komt.

Wc-papierfeitjes

Pussy or spartan?

  • Er zijn vouwers en proppers: 70% van de Nederlanders vouwt de velletjes papier voor gebruik, 29 % maakt er een prop van.
  • 68 % hangt de rol zo op dat het eerste velletje aan de voorkant afrolt. 25 % heeft de voorkeur aan het eerste vel aan de achterkant.
  • Volgens sommigen is de manier waarop je de rol ophangt kenmerkend voor je persoonlijkheid: aan de voorkant betekent dat je open en sociaal bent; rol je vanaf de achterkant dan ben je introvert en verlegen.
  • Gemiddeld gebruikt de Nederlander 8,5 velletjes toiletpapier per keer. Een ruwe schatting komt daarbij op 22.000 kilometer per dag.
  • In Amerika is er ooit toiletpapier geweest met dollars erop gedrukt. Er zijn hele rechtszaken over geweest omdat de president ertegen was dat mensen hun billen afveegden met “zijn” mooie dollar patroontjes. Uiteindelijk won de president de rechtszaak.
  • De gemiddelde Europeaan gebruikt in een jaar tijd ca. 13 kg toiletpapier. Een Amerikaan gebruikt tweemaal zoveel. Daarbij moet aangetekend worden dat Amerikanen het toiletpapier voor van alles en nog wat gebruiken, van koffiefilter en oliefilter tot industrieel reinigingspapier.
  • Uit onderzoek blijkt dat de meeste huishoudens kiezen voor wit wc-papier (42%). 38% kiest voor gekleurd of bedrukt toiletpapier. Slechts 11% van de huishoudens kiest voor grijs papier en 9% wisselt af tussen verschillende soorten wc-papier.

Bron: Stomaatje.nl