Onderstaande brief heb ik naar mijn gemeente gestuurd. Wil ook jij statiegeld voor ingeleverd plastic ontvangen? Laat het je gemeente weten. Stuur een brief, of nog veel makkelijker, kopieer onderstaande brief en stuur hem naar jouw gemeente!

Beste gemeente Utrecht,

Onlangs zag ik bij Kassa Groen een programma van de Vara een geweldig initiatief van de gemeente Etten-Leur. Daar worden inwoners financieel beloond voor het inleveren van plastic en blik. Plastic is immers geld waard. Ik zag dat gemeentes 43 cent per kilo plastic ontvangen.

De gemeente Etten-Leur geeft inwoners dertig cent per kilo ingeleverd plastic in vorm van een bonnetje dat ze in de supermarkt kunnen verzilveren. Dit kan op vier locaties.

Het idee erachter is inwoners een positieve financiële prikkel te geven om nog beter hun plastic in te leveren én zwerfafval op te gaan ruimen.

Inmiddels is het ingeleverde plastic en blik vervijfvoudigd. Kinderen ruimen nu zwerfafval op voor een extra zakcentje. Ook de medewerkers bij inzamelpunten vormen een positief onderdeel van dit initiatief. Dit zijn namelijk mensen uit het werkvoorzieningsschap. Één medewerker doet het als tegenprestatie voor zijn uitkering. In het programma zie je dat deze mensen voelen dat ze bijdragen aan iets positiefs, wat henzelf ook een goed gevoel geeft.

De gemeente Etten-Leur is zo positief over het project dat ze het ook willen verbreden naar het inzamelen van textiel.

Nu vroeg ik me af, zouden we in Utrecht een proef kunnen doen met dit initiatief. En kijken hoe het aanslaat?

Ik denk dat het een positieve impuls aan de gemeente kan geven. Inwoners worden beloond voor recyclen én doordat kinderen misschien zwerfafval gaan inzamelen, creëer je bewustzijn over afval bij onze toekomstige generatie.

Het zou fijn zijn als jullie deze suggestie in overweging nemen en de moeite nemen om het item van Kassa Groen te kijken, waarin het allemaal nog duidelijker wordt. Het begint bij minuut twintig:

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!

Hartelijke groet,

Rachel van de Pol
www.ikreddewereld.nl