Afgelopen maandag zijn zo’n 7000 mensen begonnen met de Zero Plastic Week. De naam zegt het al: een week lang een nieuw plastic kopen. Je mag wat je nog in huis hebt wel opgebruiken, maar is je voorverpakte zak rucola of bakje olijven op, dan moet je creatief zijn.

Ik wilde in eerste instantie meedoen, maar heb me toch bedacht. Van de één op de andere dag cold turkey plasticloos leven is gewoon heel erg moeilijk. Boodschappen doen, wordt bijna een militaire operatie: bepakt en bezakt met zakjes en tupperwarebakjes moet je langs de groenteboer, bakker en weet ik veel wat voor speciaalzaken. Op een festival moet je je eigen beker en eten meenemen. Want dat eten zit natuurlijk ook in plastic. Geen roerstaafje in je koffie. Geen yoghurt met draaidop.

Ik zou bijna zeggen dat het onmogelijk is als je nog een beetje normaal vrij wilt leven. Deze site draait om kleine veranderingen die iedereen kan blijven doen. Dikke respect voor mensen die dit kunnen, maar bij mij zou een compleet verbod op plastic gaan tegenstaan.

Daarom begin ik aan een alternatieve week: Less Plastic Week. Zeven keer een plasticloos alternatief verzinnen voor iets waar ik normaal plastic voor zou gebruiken en dit als gewoonte erin houden.

Mijn eerste daad: zelf het broodsmeersel baba ganoush maken en dit opslaan in een glazen potje. Normaal zou ik dit bij de Turk in een plastic ippcontainer kopen. Maar waarom niet zelf maken?

De ingrediënten heb ik uiteraard in een zelf meegebracht zakje vervoerd. Het recept afkomstig van Uit Paulines Keuken is als volgt:

Ingrediënten voor 1 schaaltje

  • 1 aubergine
  • 1 teen knoflook
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 1 tl komijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in ongeveer 3 kwartier gaar in de oven.

Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen. Snij de groente doormidden en schraap het vruchtvlees er uit. Hak dit fijn met een

Dit is geen honing maar baba ganoush!

Dit is geen honing maar baba ganoush!

mes en doe het in een schaaltje.

Voeg de tahin, de komijn en het sap van een halve citroen toe. Hak de knoflook fijn en meng dit door de aubergine dip.

Breng de baba ganoush op smaak met peper en zout en serveer het met brood.

En tadaaa! Dit is het resultaat (kijk links). Je kunt uiteraard ook plasticloze humus, pesto of andere smeersels maken. Een stuk verser, lekkerder en gezonder ook nog.  Als je geen tijd hebt om het zelf te maken, dan kun je ook zelf een bakje meenemen naar de versspecialist en het daarin scheppen. Ook plasticloos en scheelt een hoop tijd.