Als straatnieuwsverkoper maak je lange dagen en heb je weinig geld te besteden. En dan is gezond eten over het algemeen ook nog eens duurder dan een kroket of patatje. Zie dan maar eens aan je twee ons groente en twee stuks fruit te komen. Sterker nog, uit recent onderzoek blijkt dat je zelfs meer moet eten dan dat.

Dat is voor de welgestelde burger al bijna een onmogelijke opgave. Laat staan als je rond moet komen van een paar krantjes.

Daarom heb ik straatnieuwsverkoper Dimitri vandaag een gezonde snack gebracht: zelfgemaakte Vietnamese loempia’s met geraspte wortel, ippcourgette, paddenstoelen gebakken in zwarte bonen en knoflook smurrie, ei, koriander en limoen.

Hij was erg blij met de vitaminebommetjes. Zo blij dat Dimitri, die kampt met een sterke vorm van ADHD, ongeveer twintig minuten aan een stuk door tegen me aan gepraat heeft over zijn gedragsstoornis, zijn opleiding tot hovenier en hoeveel beter het met hem gaat dan vijf jaar geleden. Toen had hij het niet getrokken als van de dertig mensen maar vijf normaal gedag tegen hem zeiden en zou er hier en daar misschien wel een klap zijn gevallen. Maar dankzij zijn therapie doet hij dat niet meer. Ik zeg hulde voor Dimitri!

Als je ook zin hebt gekregen in een Vietnamese loempia, hier het recept:

Benodigdheden:

  • Rijstpapier (haal je bij de toko)
  • Courgette geraspt
  • Winterpeen geraspt
  • Shiitake paddenstoelen in reepjes gesneden
  • Drie eieren
  • Zwarte bonen en knoflook pasta
  • Koriander
  • Limoen

Bak de shiitake paddenstoelen en courgette in olie en een theelepel zwarte bonen en knoflook pasta. Klop de eieren los, strooi een beetje ippzout er door, gooi het mengsel in de pan en bak er een omelet van.

Vul een bak met heet water. Week hier een paar seconden een rijstpapier in. Leg deze op een bord. Leg op 1/3 afstand een strookje met het paddenstoel/courgette mengsel. Leg hier een beetje geraspte wortel op. Knip daarover heen wat koriander en knijp wat limoensap erover.

Zorg ervoor dat alles gelijk en centraal verdeeld is. Pak de onderkant vast en rol het over de ingrediënten heen. Vouw vervolgens de zijkant naar binnen toe. Tot slot rol je de loempia strak in zijn geheel naar boven.