De hype begon in Spanje. De onvrede over politici, de bankiers en Europa, begonnen Spanjaarden te spuienspanje-biljet-1 op het product waar volgens hen alle ellende uit is voortgekomen: de euro bankbiljetten.

Slim bedacht, want de bankbiljetten verliezen hun waarde niet. En zo reist de boodschap van de ene naar de andere persoon.

Nu zijn de boodschappen die de Spanjaarden op biljetten krabbelen niet te mals:

“Aan alle bankiers en politici: ik weet dat dit biljet ooit in jullie handen terecht zal komen. Daarom maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie deze boodschap na te laten: Jullie zijn dieven en hoerenzonen.” 

Of: ‘Kan iemand terug de tijd in gaan en ervoor zorgen dat de ouders van (premier) Rajoy elkaar niet ontmoeten’

Inmiddels is de trend overgewaaid naar Nederland en sturen we ook hier fanatiek onze ideeën de wereld in op geld.

IMG_20140604_103841-(1)Ik vind het wel een mooi concept. Tot er weer nieuwe briefjes worden gedrukt, zal je idee door blijven circuleren. Je kunt er van alles opschrijven. ‘Weet je zeker dat je dit nodig hebt?’ Of: ”Do no harm. But take no shit.”

Ook gedichten staan er mooi op. Ik ben flink aan het kladden geslagen. De volgende teksten heb ik op bankbiljetten geschreven:

Mother Theresa didn’t walk around complaining about her thighs – she had shit to do
Auteur: onbekend

Wie het langst boos is, verliest
Loesje

We leven slechts om schoonheid te ontdekken
Al het andere is een vorm van afwachten
Kahlil Gibran

Wie van zijn bezit iets weggeeft, geeft slechts weinig
echt geven: is zichzelf geven
Kahlil Gibran

Het maakte het toch iets specialer om de boodschappen af te rekenen met mijn geld met boodschap. Helemaal toen ik zag dat het kassameisje het snel probeerde te lezen.

Leuk als jullie ook aan het kladden slaan en ik binnenkort geld terugkrijg met een mooie kreet. Dan ga ik het zeker aan iets heldhaftigs uitgeven.