Albert Heijn heeft deze week met veel toeters en bellen de Hollandse nieuwe kip geïntroduceerd. Dit kippetje is volgens Albert 100 % verantwoord en onder goede leefomstandigheden grootgebracht.

hollandse nieuweEen stap in de goede richting zou je denken. Maar vandaag kwam ik er via Wakker Dier achter dat dit een hoop flauwekul is. Deze verantwoorde kip leeft met 18 andere kippen op een vierkante meter. Een plofkip leeft met 20 andere soortgenoten op een vierkante meter. De groeicurve verschilt ook nauwelijks. De Hollandse Nieuwe groeit met maximaal 50 gram per dag en komt in 6 weken en drie dagen tot het gewicht waarin een plofkip in zes weken tot komt. Officieel is een kip dan nog een kuiken.

Het verantwoorde sojavoer waar de Albert Heijn over spreekt is rtrs-soja. Wakker Dier heeft navraag gedaan over dit sojavoer bij milieuorganisaties als het WNF en Milieu Centraal. Zij zeggen dat dit sojavoer vergeleken met het voer dat plofkippen krijgen zo’n minimale stap vooruit is, dat het nauwelijks meldenswaardig is.

Daarom heeft Wakker Dier deze kip tot de flopkip gedoopt, omdat er eigenlijk bijna niets is verandert ten opzichte van de plofkip.

Ook stapt Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie vanwege consumentenmisleiding.

Nu eet ik zelf geen vlees. Dat is een persoonlijke keuze en moet iedereen voor zichzelf bepalen. En daar gaat het precies om in deze kwestie. Mensen die wel kip eten en met de Hollandse Nieuwe voor diervriendelijk verantwoord vlees denken te kiezen, worden gepiepeld.

Daarom heb ik klanten ontbrekende informatie gegeven door de verpakking juist te labelen. Dat was trouwens nog best een operatie. Eerst waren vakkenvullers pontificaal voor de kip bezig. Dus ik heb zes pakjes kip in mijn mandje gedaan,

Ik wil geen flopkip zijn!

Ik wil geen flopkip zijn!

rondjes door de supermarkt gelopen, stiekem de stickers erop geplakt en toen ze klaar waren de kip weer teruggelegd.

Met een bonkend hart en een beetje angstzweet onder mijn oksels stond ik bij de kassa. Ik dacht ieder moment achter me te horen: mevrouw, heeft u onze kip bekliederd? Maar gelukkig kon ik onbetrapt de supermarkt uitlopen.

Ik hoop dat ik met deze actie een paar klanten weerhouden heb van het kopen van dit soort misleidende onzin.