Het is niet iets waar we vaak bij stil staan wanneer we een Instagramfoto liken of Youtubefilmpjes kijken, maar internetten kost energie. De grootste milieubelasting van websites komt van het elektriciteitsgebruik van datacentrales, hier staan duizenden webservers, zware computers die 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan staan om websites ten alle tijden toegankelijk te houden.

Volgens Rank a Brand is de meerderheid van de meest bezochte websites nog weinig bezig met duurzaamheid. Zo doet Amazon haar naam geen eer aan, ze is een van de minst duurzame websites. Gelukkig is de meest gebruikte zoekmachine, Google, met Duurzaamheid Google (hoogste is een A, laagst is een E) goed op weg. Drie weken achter elkaar non-stop YouTube-video’s streamen vergt bijvoorbeeld ongeveer evenveel energie als als het draaien van één was. Bovendien maakt Google in toenemende mate gebruik van duurzame energie en doen ze aan CO2-compensatie.

Maar het kan nog een stuk heldhaftiger. Met de webbrowser Ecosia zorgt jouw zoveelste zoekopdracht naar kattenfilmpjes voor de aanplanting van bomen! Ecosia verdient net als Google, en alle andere zoekmachines, haar geld met advertenties die naast de zoekresultaten worden weergegeven. Maar Ecosia investeert 80 procent van haar inkomsten in het planten van bomen.

Met hun ethische zakenmodel hebben ze wereldwijd al meer dan 4,3 miljoen bomen geplant. Dit helpt niet alleen het milieu, maar ook de lokale bevolking in Burkina Faso waar momenteel een groot project loopt. De lokale bevolking verstrekt boomzaden en manden, wat zorgt voor een groei van inkomsten. Mede door ontbossing is het in Burkina Faso de afgelopen 50 jaar ontzettend droog geweest, en deze droogte heeft al vele levens gekost. Door de herbebossing van het gebied komen ook andere planten, water en dieren terug naar de regio.
Het leuke van Ecosia is dat je rechtsbovenin je scherm ziet hoeveel bomen je hebt geplant met je zoekopdrachten. Ik zit inmiddels op 1200 bomen.

Installeer Ecosia
1. Ga naar www.ecosia.org
2. Klik op het menu rechtsbovenin en kies voor Make default search. Dit betekent dat je je zoekopdrachten automatisch via Ecosia uit wilt voeren.
3. Klik op Ad to… (de desbetreffende browser die je op dat moment gebruikt).