Naar Kos vliegen is natuurlijk hartstikke leuk. Maar zo’n vlucht zorgt voor flink wat CO2 uitstoot.

Vliegen is de meest vervuilende vorm van transport, terwijl je voor een prikkie naar bijvoorbeeld Spanje kunt vliegen. Een ticket dekt niet de werkelijke kosten, inclusief alle negatieve vervuilende effecten.

Nu vind ik helemaal niet meer vliegen wat ver gaan. En zonde; reizen verbreed ook je wereld. Maar ik kan wél verantwoording nemen voor mijn vervuilingskosten.

Dit kan onder andere via FairClimateFund, een mooi initiatief waarmee je je CO₂ uitstoot kunt compenseren, door te investeren in eerlijke CO2 rechten in ontwikkelingslanden.

Wij geloven dat de producent, huishoudens en kleine boeren, kan en moet profiteren van de handel in CO₂ rechten. Vaak staan meerdere partijen tussen de daadwerkelijke producent en eindgebruiker van de CO₂ rechten (bedrijven, instellingen, consumenten). Dat resulteert in lagere prijzen voor de producenten en grote marges die in de keten worden gemaakt. Vaak gaan de opbrengsten van de verkoop van co2 rechten niet eens naar de producent. Om dit te voorkomen passen wij fair trade principes toe in onze projecten.
FairClimateFund

Jouw CO2-uitstoot van vliegen, autorijden of gas en elektra wordt via FairClimateFund  gecompenseerd met schoner koken in ontwikkelingslanden. Denk hierbij aan 30.000 schone houtovens voor kleine koffieboeren Ethiopië of biogasinstallaties in India.

De compensatie voor een vlucht binnen Europa is € 12,50. Persoonlijk vind ik het wel zo eerlijk om geld bij te leggen wanneer mijn leefstijl voor extra vervuiling zorgt waar andere bevolkingsgroepen voor moeten opdraaien. En het leuke is, je krijgt zelfs een officieel compensatiecertificaat:

Screenshot 2014-05-03 21.01.07