Vandaag is het wereldwijd Fashion Revolution Day. Het is precies een jaar geleden dat de ramp in de Rana Plaza-textielfabriek in Dhaka in Bangladesh plaatsvond, die aan 1.113 mensen het leven kostte.

Wereldwijd gaan mensen de straat op met (een deel van) hun kleding binnenste buiten om zo de mensen die onze kleding maken in de schijnwerpers zetten en vragen op te roepen als: wat draag ik nu eigenlijk? Wie heeft het gemaakt, onder welke omstandigheden en met welke stoffen?

De initiatiefnemers van de campagne Who Made Your Clothes roepen iedereen op  mee te doen en het lef te hebben je kleren een dag binnenstebuiten te dragen. Naar werk, school of tijdens het winkelen.

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=pyMBVYXIUgk” width=”600″ height=”350″]

Dus ik ga vandaag meedoen. En mijn jasje en shirt binnenstebuiten naar werk dragen. *slik

Mijn kleren binnenstebuiten keren heeft me er toe gezet eens te checken hoe eerlijk de kledingmerken zijn die ik vandaag draag:

IMG_20140424_085843Jasje – Monki – Op Rank a Brand krijgt die een B. Hoera! Het een na hoogste cijfer voor duurzame en eerlijke kleding.
Shirt – Pieces – Op Rank a Brand krijgt die een C. Goed op weg, maar kan beter.
BH – H&M – Een B. Had ik niet verwacht van de H&M, maar zij zijn goed bezig.
Broek – Levi’s – Een C. Volgens Rank a Brand zijn ze goed op weg maar kunnen ze nog meters maken op het gebied van duurzame stoffen en arbeidsomstandigheiden.
Schoenen – Sacha – Een E, het allerlaagste. Ai…Het merk geeft geen enkele openheid hoe haar schoenen tot stand komen.
Pantykousen – Hema – Een C. Goed op weg met hun natuurlijke lijn maar qua openheid kan het beter.
Onderbroek – Primark – Een CPrimark werkt aan de verbeteringen en problemen rond de arbeidsomstandigheden, maar laat het afweten op milieucritera en geeft weinig openheid over de voortgang.

Ik vond sommige uitkomsten best verrassend. Een bedrijf als H&M dat altijd maar bekend staat als goedkope kinderarbeidtroep scoort beter dan een bedrijf als Levi’s of Sacha. Zo zie je maar, checken loont. Ik ga voortaan eerst winkels checken op Rand a Brand voor ik een kledingstuk aanschaf. Kleine moeite en er is genoeg duurzame en eerlijke keuze.

Nu op naar werk! Eens kijken of ik nog iemand anders zo gek kan krijgen iets binnenstebuiten te dragen…

UPDATE