Vorige week is in Canada de jaarlijkse “jacht” op zeehondenpups weer begonnen. Ik zet jacht tussen aanhalingstekens, want met de technieken van nu is het vinden van zeehondenpups en ze neerhakken met zogenoemde hakapiks geen jacht meer te noemen. Als je naar een pasgeboren lammetje in de wei loopt en deze neerknuppelt, zeg je ook niet dat je op jacht bent geweest.

Canada is net als vorig jaar van plan 400.000 zeenhondenpups te doden Dit quotum van de Canadese regering is absurd hoog, want de zeehondenmarkt ligt op zijn gat. Vorig jaar hebben ze uiteindelijk “maar”  39.000 pups neergeknuppeld en moesten ze daarvan nog duizenden vachten weggooien, omdat de afname lager was dan verwacht. Ze raken het bont van de pups aan de straatstenen niet kwijt, dus nu ligt het weg te rotten in magazijnen.

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=E4BgPsgxmfc” width=”600″ height=”350″]

WIL JIJ DAT DE COMMERCIËLE ZEEHONDEN JACHT STOPT? TEKEN DAN DEZE PETITIE OM DE CANADESE OVERHEID HIERVAN TE OVERTUIGEN

Wie koopt het bont nog wel? Die vraag stelde ik aan Nicole van Geemert, Directeur van Bont voor Dieren, maar ze moest me (gelukkig) het antwoord schuldig blijven. “In Amerika, Rusland, China en Europa mag je geen zeehondenbont verkopen. Dus ik zou niet weten welk modemerk nog zeehondenbont durft te gebruiken.”

Opvallend is dat zo’n 85 procent van de Canadese bevolking zelf tegen de zeehondenjacht is. Toch blijft de regering miljoenen subsidie aan de jagers/vissers geven. Zonder kunnen ze niet rondkomen omdat de markt op zijn gat ligt.

In mei spreekt het WTO zich opnieuw uit over het handelsverbod, omdat Canada en Noorwegen het blijven aanvechten. Waarom ze dat doen en niet inzien dat de commerciële zeehondenjacht geen bestaansrecht meer heeft? Dat is een ingewikkeld en lang verhaal.

Nicole vertelde dat Bont voor Dieren net in Canada is geweest en veel vissers/jagers en politici heeft gesproken. Politici zijn bang om stemmen kwijt te raken in de vissersregio. En de jagers/vissers zijn bang dat het handelsverbod op zeehondenbont een precedent vormt. Straks volgt nerts of dieren die te lang op transport hebben gestaan. In mijn ogen geen verkeerde ontwikkeling…

Nu wil ik niet voorbijgaan aan de economische belangen van de visser/jagers die door zo’n verbod gedupeerd worden. Maar de financiële schade die zij ondervinden van een verbod valt reuze mee. De zeehondenjacht vormt slechts 5 procent van het inkomen van de jagers. De overige 95 procent wordt verdient door visserij.

Daarom pleit de organisatie Humane Society International die samenwerkt met Bont voor Dieren voor het uitkopen van de jagers. Een eerlijke vergoeding voor het stoppen van de jacht. Dat zou nog goedkoper voor de Canadese regering zijn dan deze jacht met belastinggeld in stand houden.

Ik heb vandaag de petitie hiervoor getekend die aan de Minister President van Canada Stephan Harper overhandigd zal worden. Help jij ook mee?

Ps. Heb je toevallig een rugtas nodig of wil je een heldhaftig cadeau kopen? Schaf dan deze rugtas aan! Je steunt Bont voor Dieren ermee de campagne Stopdeknuppels.nl te voeren en een documentaire te maken over deze onbegrijpelijk wrede business.