Een paar jaar geleden besloten mijn ouders een nieuwe keuken aan te schaffen. In het ontwerp dat ze hadden uitgekozen zat een vaatwasmachine. Die lieten ze eruit slopen. Ik grap niet. Nu nog doen ze de afwas met de hand. En regelmatig (lees iedere keer als ik er eet) zeggen ze tijdens het doen van het “vaatje”: “Nou, dat is weer in vijf minuten gepiept.”

Mijn ouders zijn duidelijk nog van de “afwas biedt tijd voor een goed gesprek” generatie. In de praktijk betekende het bij ons tijd voor ruzie.

Mijn zussen en ik kibbelden over wie er in “het hoekje” mocht staan zodat je tegen de kastjes kon leunen, over de tijd dat je op de wc door mocht brengen terwijl je moest afdrogen (“Racheeeeeel! Kom van die plee af!”) of wie het gedroogde servies mocht opruimen.

Ik prijs mezelf dan ook zeer gelukkig met mijn vaatwasmachine en geef hem regelmatig een knuffel. Één praktische verplichting minder in het leven.

Een nadeel: de gemiddelde vaatwastablet is niet zo best voor het milieu. Voornamelijk vanwege fosfaten, dat zijn chemische verbindingen waar fosfor in zit.

Nu zijn fosfaten niet slecht . Integendeel, ze voeden juist plant en dier. Het probleem is echter dat er meer fosfaten in het milieu terecht komen dan nodig. Door de toename van het fosfaatgehalte van het water, treedt overmatige groei van algen op. Dit kan leiden tot vissensterfte, omdat het water troebel wordt en te weinig zuurstof bevat.

Wasmiddelen zijn de derde grootste bron van fosfaat-lozers op oppervlaktewater, na de landbouw en riolering. Daarom neemt de EU actie en zullen afwasmiddelen en wasmiddelen vanaf 2015 nagenoeg vrij moeten zijn van fosforverbindingen.

Maar zover is het nog niet. En waarom niet NU zelf al beginnen met het verminderen van fosfaten in ons oppervlaktewater? Want er zijn zat fosfaatvrije vaatwastabletten. Klok Eco was er als een van de eerste bij en gebruikt als fosfaatvervangers citraten en soda. Volgens  Wim Van Gils, specialist integraal waterbeheer bij de Bond Beter Leefmilieu zijn deze van de momenteel gebruikte vervangende ingrediënten het minst milieubelastend en aanvaardbaar.”

Dus ik kan mijn vaatwasmachine nu nog harder knuffelen. Arbeidsvrije, milieuvriendelijke schone afwas.