Het gaat nog steeds niet goed met de bijen. Hele bijenvolken sterven massaal uit.

Nu lees je hier vaak doemberichten over zoals ‘Als de bij uitsterft, volgt de mens binnen twee jaar’. Ik weet niet of dit artikel van het nrcnext.nl van twee jaar geleden sluitend is, maar die zegt dat de mensheid wel degelijk kan voortbestaan als de bij uitsterft. Maar dat het wel een serieuze klap voor onze voedselvoorziening betekent. Zo zal er een ernstig groente- en fruittekort ontstaan.

PicsArt_1397576226611

De gifvrije zaadjes van mama Truus

Nu ben ik geen imker of natuurwetenschapper, maar met een beetje gezond verstand kun je wel redenen dat de massale sterfte van bijen geen goed teken is. Planten die afhankelijk zijn van bestuiving via bijen sterven uit. En dieren die afhankelijk zijn van die planten sterven ook. De hoofdoorzaak van de sterfte: pesticiden die diep doordringen in planten.

Desastreus voor de bijen is onder andere landbouwgif Imidacloprid op de zaden aangebracht, waardoor het gif in de hele plant voorkomt. Ook het gif varroamijt kan hele bijenvolken uitroeien. Vooralsnog zijn deze giffen in Nederland gewoon nog toegestaan. Zal wel iets met geld te maken hebben.

Gelukkig is de bijensterfte afgelopen jaar wat afgenomen, maar we moeten niet te vroeg juichen. Nog steeds kunnen de bijen heel veel extra steun gebruiken.

En dat kan ook jij als klein individu geven. Namelijk door gifvrije biologische zaadjes planten. In je tuin, op je terras of op braakliggende terreinen.

Dat heb ik vandaag met Ceder gedaan, mijn nieuwste Robin. Ik ontmoette haar tijdens de Supermarkt Safari. We raakten in gesprek en voor ik het wist bood ze aan mee te helpen de wereld te redden. Studente diergeneeskunde Ceder is pas 19 maar een talentvolle held in spe.

PicsArt_1397576004252Zij zocht het braakliggende terrein uit en ik nam de zaadjes, handschoenen en water mee. De zaden had mijn moeder meegegeven en netjes op envelopjes geschreven wat de inhoud is.

Bij de studentenflat bij Hal 16 stopten we zaden van klimplanten, zonnebloemen, Juffertje in ’t groen-Nigelle en Nicotiana tabaksplant rond hekken, sloten en parkeerplekken. Hier en daar geprikt door een brandnetel en vingers opengehaald. Maar he, je moet wat over hebben voor je groente en fruit van de toekomst.

Hopelijk horen we deze zomer de bijen volop zoemen bij Hal 16. Ceder woont in de buurt dus die gaat het in de gaten houden!