Ik was geld aan het pinnen op Vredenburg. Het plein deed leeg aan zonder de gebruikelijke marktkramen en winkelende mensen. Daarom droeg de gitaarmuziek waarschijnlijk zo ver. Ik keek om me heen en zag aan de overkant van het plein onder de lichten bij de ingang van Hoog Catherijne een straatmuzikant op zijn gitaar tokkelen.

Ik kan niet zeggen of iemand technisch goed speelt of hoe moeilijk akkoorden zijn. Daarvoor heb ik niet genoeg verstand van muziek. Maar ik genoot ervan. En dat is wat telt.

Ik liep naar de gitarist toe en bleef even luisteren. Mensen liepen voorbij, soms bleef iemand staan, soms gaf iemand in het voorbijgaan wat kleingeld.

Ik zei dat hij goed speelde en gaf hem twee euro. “Thank you lady”, zei de gitarist en hij begon met nog wildere gebaren te tokkelen. Zijn hoofd ging heen en weer en hij kuste nog net niet zijn gitaar. Toen ik met mijn telefoon begon te filmen, werd het helemaal een mooie show.

Na vijf minuten luisteren ging ik verder naar mijn afspraak. Iets blijer. Had ik zomaar onverwacht een privéconcert gekregen. En dat voor twee euro.