Op mijn slaapkamer staat een bak volgepropt met afgeschreven panty’s. Ik weet zeker dat slechts een derde nog bruikbaar is, maar om onverklaarbare redenen laat ik verrotte panty’s in de bak liggen en bedek ik ze met een laag nieuwe. Misschien in de hoop dat ladders magisch genezen en uitgelubberde panty’s weer strak groeien.

Nu kan ik ze gewoon weggooien. Maar ik kwam na een beetje googlen erachter dat panty’s gemaakt zijn van het vezel elastan. Bepaald geen milieuvriendelijke vezel, want het wordt gemaakt uit restproducten van petroleum, Ook bij het maken van elastan komen veel chemicaliën kijken die gevaarlijk zijn voor gezondheid en milieu.

Nu wordt er gewerkt aan een soort elastan gemaakt van bewerkte suiker, maar die wordt nog niet veel gebruikt.

Best zonde dus om die milieuonvriendelijke panty’s na een paar keer dragen in de prullenbak te kiepen, terwijl, zo kwam ik achter, nog een heldhaftig tweede leven op ze wacht.

Niet normaal waar je die dingen nog allemaal voor kunt gebruiken. Een kleine greep uit de berg van tips:

  • Poetsdoek voor schoenen. Ze gaan er blijkbaar onvoorstelbaar van shinen.
  • Een panty trekt haren aan. Ideaal om je badkamer of kaptafel schoon te maken.
  • Span een panty over de stofzuiger om kleine voorwerpen als oorbellen te vinden zonder dat de stofzuiger ze opslokt.
  • Houder voor knoflookbollen en uien. In een panty blijven ze langer houdbaar.
  • Filter voor oude verf. Span over een bak een panty, gooi de verf er doorheen en alle klontjes worden eruit gefilterd.
  • Geurzakje. Stof er lavendel in en je kast ruikt lekker.
  • Gooi bakingsoda in een panty sok en voilà! Je hebt een goedkope en milieuvriendelijke schimmel-, vocht- en geurvreter.
  • Maak er een haardonut van
  • Stop je favoriete kruiden in een pantykous, knoop -m dicht en neem een kruidenbad

Kijk hier voor nog meer tips.

Zelf heb ik vandaag mijn bak met panty’s opgeschoond en een paar tips toegepast. En zonder dollen, die oude panty’s zijn echt de bom. Het kastje schoonmaken met een pantysok gaat als een malle. En na gebruik kun je -m gewoon in de wasmachine gooien.

Mijn schoenen schijnen als nooit te voren. En dat uienzakje vind ik serieus leuk staan in mijn keuken.  Oordeel hier zelf:

PicsArt_1397400318481

PicsArt_1397400115853PicsArt_1397400642795