Yes, de zon schijnt! Hoe fijn is dat. Maar lieve helden, dat betekent wel dat de zonnebrand weer te voorschijn gehaald moet worden. Denk nou niet: vanavond ben ik rood, maar morgen is dat bruin. Je verpest je huid ermee om maar niet te spreken van de risico’s op huidkanker. Iets minder bruin is ook prima.

Ai, sorry, ik verpest het hele vrolijke zon gevoel. Ik kan het niet helpen. Ik heb een obsessie met zonnebrand die zo ver gaat dat ik onder naasten bekend sta als de insmeernazi. Dus ik ga er nu over ophouden.

Omdat ik zelf zoveel smeer als insmeernazi, ging ik eens kijken naar het effect van zonnebrand op mens en milieu. Niet iedere zonnebrandcrème blijkt even best. Er zit namelijk een verschil in filters van zonnebrand. Veel merken gebruiken chemische filters en parabenen. Die zijn allesbehalve milieuvriendelijk. Er bestaan aanwijzingen dat deze synthetische stoffen in de bloedbaan worden opgenomen en ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Er wordt zelfs gesproken van verhoogde kans op kanker. De meerderheid van rapporten wijzen echter uit dat de hoeveelheden die gebruikt worden in cosmetica zo klein zijn dat dit weinig effect op de gezondheid kan hebben. 

Wat betreft het milieu zijn de effecten van chemische filters een stuk duidelijker. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de vernietiging van de koralen. Ze bevorderen de verspreiding van virussen in het water die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor het ‘coral bleaching effect’, het wit worden van het koraal. Dit ‘bleachen’ resulteert uiteindelijk in de dood van het koraal.

Daarom heb ik zonnebrand gekocht met zo min mogelijk chemische troep. Helemaal plantaardig is best lastig of prijzig, want om zonnebrand goed te houden zit er vaak toch iets van chemische stoffen in.

Maar ik ben denk ik redelijk geslaagd. Voor mijn gezicht heb ik een tube van het merk Biosolis gekocht en voor de rest van mijn lichaam een fles van het merk Lavera. Beide merken claimen vrij te zijn van chemische filters. Ze beschermen je huid met 100% minerale filters die vrij zijn van nanodeeltjes. Dat betekent dat de zonnebrand op je huid blijft liggen en op deze manier zonnestralen als een spiegel reflecteren. Het verschil in gebruik is dat bij minerale filters een heel dun wit laatje op je huid blijft liggen, dat snel vervaagt. Een klein offer om milieuvriendelijk te kunnen zonnen.

Ps. Misschien zijn er nog betere keuzes beschikbaar, dus geef vooral tips. Ik vond het namelijk best lastig om duidelijke informatie over dit onderwerp te krijgen.