Beste bakkers van Marhaba,

De Sint had het wat druk dit jaar
Op sommige dagen was hij hartstikke gaar

Zin om te koken had die ouwe baas dan niet
Ga naar Marhaba zei de Smulpiet

Daar hebben ze de lekkerste broodjes falafel
Dus Sint trok er eens aan de bel

Waar kan ik u mee helpen, zei de eigenaar blij
Het was een en al aardigheid in deze bakkerij

De Sint ging voor een broodje falafel met gegrilde aubergine
Een beetje knoflooksaus en sambal misschien?

Ja, allebei. Lekker zeg!
Mijn chickie heeft vanavond even pech

Na een hap was de Sint al om
Dit broodje is de bom!

Sindsdien is de Sint vaste klant
Ook zoetigheden haalt hij er aan de lopende band

Maar nu de tijd van Sinterklaas is aangebroken
Merkte de Sint dat Marhaba van iets is verstoken

Helaas helaas helaas
Ligt er nergens in de vitrine gevulde speculaas

Onontbeerlijk rond deze tijd van het jaar
Daarom voor mijn favoriete bakker een klein gebaar

Naar moeders recept is de Sint zelf aan het bakken geslagen
En mogen jullie op het resultaat knagen

Bevalt het? Dan mogen jullie ook aan de slag
Want na lang smeken ging moeder Truus overstag

En heeft ze haar recept uit handen gegeven
Hieronder staat het opgeschreven

Lieve groet van Sint en Piet

GEVULDE SPECULAAS

Voor het deeg:

  • 300 gr. bloem gezeefd, met 5 theel.bakpoeder
  • 175 gr. harde boter.
  • 175 gr. bruine basterdsuiker zonder klontjes.
  • 15   gr. speculaas of koekkruiden,
  • iets zout en evt. 1 eetlepel melk

Voor de vulling:

  • 250 gr. amandelspijs
  • 1 klein ei

Bereiding:

  1. Doe alle ingr. voor het deeg in een kom.
  2. Snijd de boter met 2 messen tot kleine stukjes
  3. Kneed er dan met de hand een soepel deeg van.
  4. Laat dit even afgedekt  rusten.
  5. Klop het ei los, en meng 2/3 met de amandelspijs.
  6. Vet bakblik 24×24 in.
  7. Rol het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht met een deegroller uit tot  2 lappen.
  8. Breng 1 lap over op bakblik.
  9. Strijk hierover het amandelspijs.
  10. Leg de 2 e plak hierop en druk dit aan.
  11. Leg hierop eventueel halve amandelen.
  12. Bestrijk dit met de rest van het ei.
  13. Bak 55 a 60 min in voorverwarmde oven op 160 graden C.

Ps. De bakker zei: ‘Oh wat lief. Wat lief! Wat leuk dat jullie ook aan ons denken met dit feest. Hier twee croissantjes voor jou en je moeder.’

ippippippippipp